pondělí 5. prosince 2011

Pojednání: Baletní špičky a cosplay, co ano, co ne a na co rovnou zapomeňte

Jedno přední upozornění, na tomto designu se teprve pracuje, páč s blogspotem jsem to ještě zcela nerozjela, ale teď už k článku. (Bude pod perexem)

Informace k tomuto článku jsem sbírala pouze z vlastních prověřených zkušeností a znalostí, takže se mohu s nějakou literatou rozcházet a podob. :)  mnoho dalších rad, informací, či triků naleznete na youtube.com doporučuji si prohlédnout stránku Annaheim ballet

Takže baletní špičky, nebo také pointky, záleží na vás jak je nazvete. Tady dostanete aspoň nějaké základní info:
U baletních špiček ( dále jen BŠ popř. bš ) se ze začátku, když je máte nové nerozlišuje, která je pravá či levá,  vytvarují se dle toho na jaké noze je při tanci budete mít, proto je dobré si ze spodu napsat o kterou jde ( třeba P nebo L ) konkrétně já ty svoje rozlišuji podle fleků XD (Co si budeme nalhávat, teď vám asi  zničím všechny iluze, ale baletní špičky jsou velmi snadné na umazání (Co by jste od saténu čekali, že ?) a pokud na nich chcete tančit opovažte se je hodit do pračky!!! jelikož box, v němž máte dané prsty a část nártu, je ze sádry.
      Špičky se dělají ve spoustě barevných provedení  (viz. obrázek) ale nejačastěji v odstínech růžové (/lososové) nebo bílé.



 Dále je také rozdíl ve tvaru boxu, jelikož každá  firma na špice má  svůj vlastní "look" špiček (viz obr. níže). Nejznámnější byly české špice (pokud vím už se nevyrábí) ty mají/ měly tvar vnitřního boxu ,,V" ty byly možná na zvykání lepšejší, ale způsobovaly tzv. kostky, resp. deformmovaly velice nohu (ne že by ostatní na tom byly s deformací nohy nějak růžově) a pak ruské spíše do tvaru ,,U" ty jsou dle mého názoru na zvykání horší jelikož je ze začátku na palec vyvýjen větší tlak.

Several pointe shoes lined up next to each other, to better see the esthetical differences
WE LOVE GRISHKO!!!
Ony Grishka jsou u nás asi nejprodávanější a co se kvality týče tak je to  opravdu elita :) což se občas podepíš i na ceně, boty pro začátečníky se dají sehnat po obchodech v ceně 800-1000 kč na internetu prý i kolem 420 kč. O botech pro profesionálky (muži baletní špičky prakticky nepoužívají) se zmiňovat nebudu ty se cenou pohybují i kolem 2000kč.
A tady je  obráze pro představu, jak vypadají nohy baletek
(tohle je ještě ten lepší příklad)
 a takhle by měla noha v baletní špici vypadat (tohle je  už hodně vycvičená noha, ale na ukázku  je to nejlepší aspoň to vidíte lépe :) )
+ stavba špičky :)
a teď už se dostaneme k baletním špicím  a cosplayi.

1, Kde a jaké?

Jaké??
 Jesltiže se rozhodnete pro nové špičky, tak vřele doporučuji grishka např. Vaganova nebo Maya , jsou vhodné pro začátečníky, na špičkové poměry nejsou tak drahé a usnadňují snadný přechod z pološpičky na špičku.  Co se týče tvrdosti doporučuji M  a co šíře, to záleží na vaší noze.

Kde??

1.Aukro: dají se tam sehnat už prochozené nebo i nové špičky za skvělé ceny. Pokud se v nich chcete jen projít po podiu v cosplay soutěži, stačí nějaké prošmajdané za pár korun  které budou cca odpovídat vaší velikosti. pokud v nich chcete šmajdat celý den (sebenohovrazi ) tak bych se už raději na velikost podívala a snad třeba i o pár cm větší (  máte tam většinou napsanou velikost číslem, to neodpovídá našemu, a pak  také v centimetrech - stačí si změřit chodidlo od paty k nejdelšímu prstu) Pokud chcete na nich tančit (což není moc odbrý nápad, pokud jste na nich nikdy nestáli - je to nebezpečné) doporučuji nové boty, ale ty budete muset "zpracovat" ( níže vám tu dám návod jak )

2.Obchod:
     A) Kamenný: Výhodou je tu to, že si můžete špičky vyzkoušet, kde vás tlačí nebo netlačí, jak jsou vám velké či malé,  samozřejmě vám prodavačka  pomůže vybrat šířku, číslo a tvrdost. Nevýhodou jsou vyšší ceny.
     B) Internetový: např. http://www.grishkobrno.cz/Výhodou jsou tu nižší ceny. nevýhodou botu si nevyzkoušíte  a i když většina takovýchto stránek je vybavena převodníky(  http://www.grishkobrno.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=3:jak-vybrat-spravnou-velikost-bot&catid=1:jak-vybrat&Itemid=4 ) tak stejně to není to samé, jako když botu zkusíte a poradí vám, doufejte, zkušená podavačka, která ví o čem mluví.
Rada: Například si boty můžete objednat na internetu a nechat si je dopravit na kamennou prodejnu, kde zaplatíte za internetovou cenu a  nemusíte platit poštovné :)))

Jak přišít tkalouny?

přišívejte pečlivě! v místech kde je tuhá látka (ne v místech saténu- tam se to zatraceně trhá) Přišívané konce je dobré zahnout, nebo zatavit, aby se nevypáraly :) a když natahujete patovou část, aby jste určili onen přehyb odkud začnete přišívat, tak jej natáhněte pravdu pečlivě, co nejvíce to jde.
http://www.dance-shop.cz/baletni-spicky/t-316/ - trochu se semnou rozcházejí v některých informacích, ale to jsou víceméně drobnosti, záleží na škole, je na vás jaký si na to uděláte názor a komu budete věřit :)
2. Jak připravit zbrusu nové špice na tanec ?
když si přinesete špičky z obchodu/ z pošty jsou to takové malé, roztomilé hydraulické svěráky potažené saténem.

takovéhle bych moc chtěla (a je tam pěkně vidět prvotní celistvost sádrového boxu)

    Nejdříve je třeba promačka sádru boxu cca do poloviny, lépe aby necelé tři čtvrtiny sádry zůstaly.

když máte tu část nad čarou pořádně propracovanou měla by ta bota vypadat asi takhle:

půjde to takhle krásně promáčkout
      Poté je čas rozpracovat špičku na pološpičku, to znamená, vzít ji a začít ji OPATRNĚ ohýbat o něco, třeba o hranu stolu nebo o futra.
Asi takhle :

 ale takhle ne !!! Na to rovnou zapomeňte !! zlomíte si podrážku

a dále pološpičku o trochu akčněji, a to tak že si je nazujete, pevně zvážete a začnete skákat po pološpičkách :D (vypadá to dost komicky)




Rada: Aby vám špičky déle vydržely čisté a použitelné, je dobré si taneční plošku oblepit náplastí (ne tou stím polštářkem) nebo v Grishku prodávají takové kožené chrániče, mám je a mohu je vřele doporučit :)

Některé už mají všitou koženou podložku či tak popřípadě, aby jste nerozervali satén přes celou botu tak místo, které mám oblepené tak satén manikúrními nůžtičkami vystřihnout a kraje zatavit zapalovačem (bacha ať vám bota nechytne :)) pak bych ještě doporučila přelepit látku u podrážky (tam co je tak pěkně seskládaná :)


Upozornění
Zpracování nových bš není otázka pěti minut, jak by se mohlo zdát, ono když promačkáváte tu sádru musíte dávat pozor, musíte to dělat opatrně a půjde to čímdál hůř, je dobré si to vzít třeba k televizi nebo filmu :)

A to nejdůležitější, jak na tanec připravit naše nožičky :)
Opět tohle není otázka několika minut, ale tady už se to pohybuje v řádce týdnů či měsíců, aby jsme byli schopni na tom aspoň trochu inteligentně stát a nesedět na tom jak na záchodě. :)
Pár rad jak připravit nárt a kotník
Jedna z nejzákladnější a asi i nejhumálnějších věcí je staré známě pata špička ( propínat nohu co nejvíce do špičky a zpět) POZOR! Když propínáte nohu, nevtáčejte chodidla dovnitř, naopak snažte se chodidla  vytočit ven, když tohle udělá profi baletka noha bude vypadat asi takhle ↓↓↓↓


Další, stále ještě humání způsob se nazout špičky, chytit se třeba hrany stolu a snažit se nárty tlačit co nejvíce dopředu a zase tu platí to co víše. když stojíte na plošce, bude to pravděpodobně bolet jako čert, pokud na bš stojíte poprvé, tak si dejte bacha aby jste něměli váhu na zadní (u podrážky) a venkovní (tam kde je malíček) hraně, povede to ke sešlapání špic. Dobré je si prsty oblepit či omotat vatou.

Dále, ne už tak zcela humální je nazout si špičku, nebo ono stačí mít holou nohu, ale se špicí to jde líp. Pevně nohu chytit v místě kloubů prstů a víše, opřít nohu o tu druhou a tlačit ji dolů a ven ( zase jako u předchozích cvičení) Pokud vám v kotníku, nebo nártu praskne, což je dost pravděpodobné, tak se nelekejte :)

Poslední možnost co vám tu uvedu je dosti krutá, někomu se z toho zvedá žaludek. Ale je to asi nejúčinnější. Postavit se na hřbet prstů u nohou ↓↓↓  ( 1:05) + další cvičení, doporučuji se na to mrknout a cvičit každý den apsoň 5 minut

Jak poznám,že jsou špičky hunt (mrtvé, na hadr...záleží na slangu ;) ) ?

Je několik možností, buď si je zničíte špatným užíváním (to se stalo i mě) nebo jsou prostě protancované, uvedu vám tu dvě nejčastější možnosti :)

1. sešlapané hrany:


Z boku by měla "zdravá" špička vypadat takto:

(pěkně do pravého úhlu, spodní část je oblepená náplastí, aby se ochránila )


a takhle vypadá sešlapaná zadní hrana ( RIP botičky)

 spodní čtvereček by měl vypadat takhle:

                                                           a sešplataná ↓↓
Za druhé:  prolonení sádry těsně ve spodu, tohle vzniká protančením -  špice už nejsou použitelné, a stávají se nebezpečnými
(k vyobrazení mám pouze náčrt - červené čáry ukazují místa zlomu, vypadá to jako by se horní díl "propadal")



Další Veledůležitá věc!!! :)
Jak na špicích stát :)

 Vždy se snažte dát sílu do nártu, snažit se mít nohu co nejvíce propnout a váhu tlačit na palec

asi takhle: Dívejte se na nohy zbytek je teď celkem zbytečný :)
 


Nestůjte ani takhle:


nepřenášet váhu na zadní stranu

a ani takhle

přenášet váhu na malíček a zakládnět se, je to nebezpečné a  zničíte si špičky

A hlavně neustále mějte propnuté koleno a stůjte rovně, nehrbte se :)





Doufám, že se vám pojednání líbilo a že vám snad i bylo něco platné :)

jo a vzhledem k tomu jak dlouho jse tohle psala tak kopírovat max  s tímto  

5 komentářů:

  1. Výše se píše s tvrdým y ^ - ^. Ale jinak moc hezký článek! Mně se špičky moc líbí a uvažuji o koupi jen tak na doma a pro zábavu...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jejda, opravím to :D, jinak co se špičet týče, zábava je to trochu nebezpečná, popkud nemáš dostatečně silné kotníky, snadno si ho zlomíš :( :) ale jako dekorace jsou skvělé, ikdyž trochu drahé :D

      Vymazat
  2. Uvažuji o koupi špiček, takže tento článek je pro mě zatím nejužitečnější, protože poskytuje komplexní informace. Snad se mi teda podaří vybrat správné baletní špičky. :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Díky moc za informace, sháním pro dceru.

    OdpovědětVymazat
  4. Díky moc, moc jste mi pomohla. Snad vyberu ty správné...

    OdpovědětVymazat