pátek 1. srpna 2014

Sladká, Přesladká Paříž

Mí mílý drazí,
Posledních několik dní jsem tu nebyla, mohla za to moje úžasná dovolená ve Francii a také brigáda, kam jsem odjela (momentálně tedy nejsem doma, ale na Kleti na hvězdárně, kde provázím)
K dovolené:




    Těsně před maturitou mi mamka slíbila, že za maturitu se mnou a s její kamarádkou pojedeme do Paříže. Po maturitě se nakonec ukázalo, že to padá, ale pokud chci, tak mohu jet s nějakou kamarádkou, no a tak jsem se domluvila s Mitsu a Amai. Ze začátku bylo dost složité se zorganizovat, nakonec jsme tedy uznaly, že lepší bude se sejít osobně a tak jsme ten den zapadly do čajovny, objednaly letenky a zaplatily pokoj.
    18.července jsme se  ráno sešly v Brně na nádraží a o třčtvrtě na deset jsme vyjely směr Praha (původně měl jet vlak v 9:30, ale "nečekaně" měl spoždění). Z hlavního nádraží vlaku v Praze jel rovnou expressbus na letiště, ale upřímně, bylo v něm nachcípnutí :D Na letišti už bylo fajn, dokonce jsme celkem rychle překonaly potíže se sebeodbavením, rychle odevzdaly kufry, nechaly prokontrolovat příruční tašky a mohly se vesele válet a prolézat Duty free.  Nalodění mělo probíhat od půl paté....opět bylo spoždění ale odlétly jsme včas.
       Následně vám vylíčím památky, které jsme navštívily a takový feedback + informace jak se tam dostat :)
teď ovšem ještě nějaké,snad užitečné, rady :)
Cestování
Co se týče cestování po Paříži tak doporučuji metro, dostanete se prakticky kamkoliv celmi rychle, navíc celodenní jízdenka pro studenty jak na metro, tak autobus i vlak vyjde na jeden pracovní den na 6e75centů a o víkendu 3e75 což je výborné a vyjde vás to určitě levněji než kupovat zvláštní jízdenkupro každou cestu (navíc to bude i rychlejší) Ještě menší varování, občas hromadná doprava bývá nacpaná, tak vyjde lépe počakt si na další metro, obvykle tak 5min,  10 minut maximálně ... pokud nejsou nějaké obvzláštní problémy. Další z důležitých bodů, když jedete autobusem, veškeré zastávky jsou na znamení a velmi často dochází k poruchám elektronických ukazatelů zastávek (třeba přes několik zastávek hlásí jednu, kteoru jste již dávno projeli, či píší blbosti). No a není od věci se trochu zorientovat v cenách za autobus. Normálně jsme platívaly za cestu od hotelu do centra 2 eura na osobu, jeden den po ná chtěl 4, namítla jsem, že den předtím to byla jen 2 a pán najednou velice ochotně přikývl, že to budou 2 eura. (tady se opravdu vyplatí umět aspoň trochu francouzsky...minimálně vám to usnadní dohadování se)

Jídlo
My, jakožto chudé studentky jsme se stravovaly v McDonald a večeře i snídaně si kupovaly v obchodu Monoprix - tam seženete téměř vše a za rozumnou cenu.
Ale pokud by jste chtěli do restaurace, tak se připravte na trochu jiný systém. Obvykle mají několik druhů menu v cenových kategoriích 10/15 e a výše (20e, 30e, 40e či více ) , tam si pak vyberete jednu z několika polévek, nějaký z nabýdky hlavních chodů no a pak dezert. Když to rozpočítáte, není to zase tak zlé, ale je třeba brát v potaz, že jsou zvyklí na trochu jiné porce, většině čechů přijdou malé. Proto není od věci si vyhlédnout restaurace mající Happy hours, obvykle v klidnějších hodinách po obědovém návale mají slevy třeba i 30% ...
 Ceny v McDonald jsou podobné jak u nás, jen na letišti jsou o dost dražší, ale celkem slušně se tam nafutrujete  i za takových 7e


Monmartre
      Monmartre je 18. arrondissement Paříže, ale Monmartre, kam směřuje většina turistů je čtvercové náměstí (La place du tertre) a bazilika Sacre-coeur. Dostanete se tam zcela jednoduše, vystoupíte na stanici metra jménem Anvers, dráha 2,  na mapě je označená tmavě modrou. Jen vystoupíte a dáte se do kopce, projdete uličkou plnou obchodů se spoustou věcí, ať už kalsickými suvenýry či opravdu zajímavými věcmi. Já si tam například koupila toaletní vodu s vůní pivoňky, bloček a pero s malým princem, hudební skříňku s písní Sous le ciel de Paris od Edith Piaf a pak pár dalších drobností. Touhle uličkou se dostanete na melé náměstíčko s historickým kolotočem (pozor za jízdu na něm se platí) a to už budete pod Sarce-coeur, resp. přímo před ně se dostanete po lehce infarktových schodech.
       Po cestě uličkou nahoru samozřejmě pozor na tašky je tam velká spousta lidí a tak může snadno dojít ke krádeži, ale hlavně je tam velká spousta stolečků se Skořápkami ...pro ty co neneznají, jedná se o hazardní hru, nejmenší sázku kterou můžete položit je 50e a vyhrát se vážně nedá ... sama jsem to nezkoušela, jen jsem to chvíli pozorovala z povzdálí, při první návštěvě Paříže) Ale tohle je taková klasika, kterou odhadnete i bez předchozího upozornění. Na co je však třeba si dát pozor, zvláště při výstupu  Sacre-coeur jsou pletači náramků. Odchytí vás, že na vás jen upletou náramek, jakmile svolíte máte kolem ruky náramek a odmítají vás pustit dokud jim nedáte deset euro. (někomu se to podařilo uhádat, ale je třeba mít štěstí) Hlavně na rozdíl od prodejců kopií eiffelovky, tihle vás chytají vyloženě za ruku a lidně si vás kus odtáhnou.  Takže buď se vyplatí je zcela okázale ignorovat (ruce u před sebou, držet si tašku, nebo trošku hruběji odmítnout (myslím slovně: Frází jako pas de tout ! (pa-d-tu) - ani náhodou/v žádném případě; Ni d´idée (ňi didé) - ani nápad; atp.) ... tihle bývají opravdu nepříjemní. Ostatní prodejci ač jsou vážně vlezlí na vás nikdy nesáhnou. A pokud chcete od nich něco koupit (Kdo by nechtěl nějaký ten dáreček :3) tak smlouvejte, smlouvejte a smlouvejte ... ještě se o tom zmíním :)
       Basilika je nádherná, hlavně zvenčí, uvnitř je krásná taky, jen dojem trochu kazí neony osvícené automaty na památkové mince a stánek se suvenýry. Čtvercové náměstí se nachází hned vedle dáte se pouze ulicí vlevo vedoucí hned po basilikou a ocitnete se tam. Čtvercový tvar náměstí není už vidět, uprostřed a okolo jsou restaurace a bary. Měly tam výborný, drahý, džus za 4,50 e ovšem musím říct, že za tu cenu stál, byl opravdu vynikající. Já si tam dala ještě kafe (obyč preso 3e) no a to popíše jedno slovo: Fuj :P :D (A to mám kávu ráda!) Ale celkově je to úžasný zážitek, sedíte v těch klasických kavárničkách, sledujete ruch na ulici a popíjíte s výhledem na spoustu pouličních umělců, kteří malovali či nabízely portréty. Jelikož celá naše dovolená byla pojatá jako Lolita dovolená, tak jsme těch nabýdek na portrét měly opravdu dost. Jeden pán dokonce nabýdl speciální cenu, prý 20e, že normálně je to za 60....i tak jme nechtěly :)
      Spousta lidí si nás také chtělo vyfotit, nebo se vyfoti s námi. (přeci jen živoucí porcelánovou panenku zase tak často na ulici nepotkáte). Některří se dokonce ptaly, zda je to zdarma, bylo samozřejmě, ale inspirovalo nás to. Amai si ten den koupila barek a tak jsme se rohodly zkusit dělat opravdu živé sochy s nápaditě položeným baretem před námi. Nakonec jsme to oživily Já a Mitsu zpěvem...resp. Mitsu zpěvem a já pokusem o něj, Amai nápadně držela baret spolu s Ferdou (Mitsuina lamička) no a asi za hodinu a něco jsme si vydělaly něco kolem 7e ... slušné, ne ? :) (tohle zrovna patří k těm zážitkům, které se doma moc nepublikují ;) ale je to príma zábava)


boční strana Sacre-coeu










 










Eiffelova věž (La tour Eiffel)
     Snadno se na ni dostanete ze zastávky Trocadéro (trasa metra 9 či 6 (na mape bývají obě zelené a v tomto místě se kříží), jednoduše vylezete z metra a tam vás už odchytí prodejci zmenšenin věže a po nich se dostanete až pod Eiffelovku. Jedno varování, nikdy pokud máte o danou věc, nabízenou prodejci, zájem nekývněte na první nabídku, vždycky smlouvejte, já tu největší usmlouvala z nějakých 30e na 5, resp. z té druhé největší jsem to dala z 25 na 5 a tu největší už byl po odmítání tak zoufalý, že mi řekl, ať řeknu cenu. přímo pod Eiffelofkou vám nabízí malé věžičky za 1e kus, dá se uhádat na 10  věžiček  za 1e)
     Pokud se chcete dostat na věž, doporučuji se tam dostavit již brzy ráno, ještě před otvírací dobou, jelikož tam bývají dlouhé fronty....hodně moc dlouhé fronty. Celkově vás vyjde levněji si věž vyjít pěšky at o podstatně, pokud se pamatuji dobře tak myslím i  o víc než 5 euro, pokud tedy nechcete do  3. patra, tam se lze dostat pouze výtahem. (cena z druhého patra je myslím 6e).
      Naproti je pak nádherný obrovský park, kde si můžete v pohodě sednout na trávník ke květinám či pod strom a jen tak vegetit.
      Když se budete chtít zbavit už pířliš dotěrných prodejců stačí na ně vyrukovat se švédštinou, nemusíte umět bůhví jak, ale budou tak překvapení, že vás nechají vklidu odejít, alespoň mě to fungovalo. :)
     Jinak zajímavost: Eiffelova věž se nečte /Ajfel/, ale /Efel/ takže /La tůr d´efel/ :)





Květinové a ptačí trhy (Marché aux fleurs et aux oiseaux de Paris)
    Pokud vyrazíte do Paříže, tohle musíte navštívit, je to jedno z nejnádhernějších míst, co jsem viděla. Dnes se tam prodávají především květiny a dekorace do bytu či zahrady (opravdu nádherné, nejraději bych jej celé vykoupila)
    Dostanete se tam ze zastávky Cité, trasa metra 4 (fuxiová barva..tuším-něco mezi fialovou a růžovou). Jen vystoupíte a hned jste tam.
    Celkem snadno se odtam dá dostat i na Notredamme - nádherná katedrála

Bleší trh (La puce)
     konečná stanice trasy 4 směr Porte de Clignancourt. Osobně to vřele nedoporučuji, kuozlo blešíh trhů jak je známe u nás s tím nemá nic psolečného, jsou to jen stánky se vším možným, nejvíce to připomíná, u nás všudypřítomné, vietnamské krámky. Navíc na ulici se vám neustále snaží prodat telefony ("Iphone") parfémy (Gucci) atd... vše "samozřejmě" originál.
    Nehledě na to, že jen za dobu našeho oběda (tak 40 minut) v McDonaldu jsme dostaly 2x nabýdku typu: co děláte večer? Celkově toto místo působilo dosti nepříjemně a to jsme prolezli  Paříž vcelku podrobně, včetně ulic v níchž by se dívka po setmění pohybovat neměla.

Musée Marmottan Monet
   Doporučuji, všemi dvaceti. Je to muzeum impressionismu, jako Musée d´Orsay, ale není tam tolik lidí, po muzeu se můžete volně pohybovat a vstupné pro studenty je 5e (ceny na M. d´O. byly cca 10,30e +) Muzeum bylo nádherné, žasné fantastické. Najdete tam i slavný obraz: L´Ipmression du Soleil levant Moneta, který dal název právě tomuhle směru.
   Dostanete se tam ze zastávky metra La Muette trasy 3, či RER trasa C (RER je něco jako u nás vlaky)
   Navíc hned vedle je nádherný velikánský park, je to mimo centrum, takže je tam opravdu klid a je to naprosto úžasné místo na světě

tohle je fotka focená právě v parku u MMM, kde bylo opravdu nádherně a poklidno


Následně jsme navštívily místa pro většinu lidí neznámá jako prodejnu japonských knih a časopisů, či obchdod Baby the stars shine Bright, kde jsme div neslyntaly nad věcma, ale vzhledem,ž e prstýnek stál kolem 60e a šaty kolem 2-300 tak jsme si dost rychle ústa otřely.

Paříž byla naprosto úchvatná, časem přidám fotky a vřele doporučuji, pokaždé jeďte s někým, kdo má aelspoň základy francoužštiny, lépe se vám bude domlouvat. Z naší skupinky jsme byla franczoužštinářka já. Musím říct, že jsem se domlouvala vcelku obsotjně, dokonce jsme nás dostala z centra Paříže zpět na hotel (mimo paříž), když se Palestinci rozhodli protestovat, takže v centru nejely žádné busy (ani ten terý jel i mimo paříž - ten kterým jsme jezdily) takže jsme museli použít RER a následně 2 různé busy, než jsem se dostaly do hotelu, celé mrtvé, utahané a upocené.
Ale musím říct, že holky vcelku přesně ocenily mé překladatelské služby: Mohla jsem jako první jít do sprchy ! :D :) :3
 Postupem času doplním i nějaké další fotky a dám samostatný článek s fotkama, ktebudou vidět i holky :)
a odstraním případné nedostatky (typu gramatické chyby :))

Žádné komentáře:

Okomentovat